Ben Martin Induction
Een inductiekookplaat is een type kookplaat dat gebruik maakt van het principe van inductieverhitting. Voor inductiekoken zijn speciale inductiepannen nodig, waarbij ferromagnetisch materiaal in de pan bodem is verwerkt. Een gewone pan wordt (meestal) niet warm wanneer deze op de kookplaat wordt geplaatst. In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld dat met een zeer hoge frequentie fluctueert, zo tussen de 25 en 100 kilohertz. Hierdoor gaat een elektrische wervelstroom door de pan bodem lopen die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in hitte. Doordat de pan rechtstreeks verhit wordt gaat weinig energie verloren. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een gasfornuis waarbij de warmtebron zich onder de pan bevindt waardoor ook de omgeving van de pan verwarmd wordt.

Inductie staat bekend als veilig.

Je kunt je immers niet branden aan de kookplaat maar alleen nog aan de pan. De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat. Dit doen ze door te meten of er voldoende energie verloren gaat. Wanneer dit niet meer het geval is, dan wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit. De meeste inductiekookplaten zijn afgedekt met een glas-keramieken plaat die hittebestendig is en waar vuil zich slecht aan hecht.
Ben Martin Induction

Wat is het grootste verschil tussen een inductie kookplaat en een halogeen -of keramische kookplaat?

In tegenstelling tot andere kookplaten heeft een inductie kookplaat geen element dat fungeert als hittebron. De inductieplaat werkt met elektromagnetische spoelen die de ijzermoleculen van een pan in beweging brengen waardoor deze razendsnel opwarmen. Het principe is te vergelijken met een microgolfoven die gebruik maakt van een straling -die lijkt op radargolven – om watermoleculen in beweging te krijgen en op te warmen. Door de beweging van de moleculen warmt de bodem van de pan of pot op de inductiekookplaat zeer snel op. Het warmen gaat zo snel dat de kooktijd van een maaltijd ongeveer half zo lang duurt dan het verwarmen van een zelfde maaltijd op een keramische kookplaat of op een gasfornuis. Warmteverlies is er quasi niet omdat er geen externe warmtebron is. Een inductie kookplaat is met andere woorden zeer milieu -en energievriendelijk. Een ander voordeel van een inductieplaat is dat er weinig of geen restwarmte achterblijft. De inductie kookplaat zal in de meeste gevallen slechts lauw aanvoelen na het wegnemen van een pot of pan, dit is een niet te verwaarlozen argument voor keukens waar jonge kinderen in vertoeven.