

Een inductiekookplaat is een type kookplaat dat gebruik maakt van het principe van inductieverhitting. Voor inductiekoken zijn speciale inductiepannen nodig, waarbij ferromagnetisch materiaal in de pan bodem is verwerkt. Een gewone pan wordt (meestal) niet warm wanneer deze op de kookplaat wordt geplaatst.
In een inductiekookplaat zijn elektrische spoelen geplaatst. Deze genereren onder de pan een magnetisch veld dat met een zeer hoge frequentie fluctueert, zo tussen de 25 en 100 kilohertz. Hierdoor gaat een elektrische wervelstroom door de pan bodem lopen die door de weerstand van de bodem wordt omgezet in hitte. Doordat de pan rechtstreeks verhit wordt gaat weinig energie verloren. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een gasfornuis waarbij de warmtebron zich onder de pan bevindt waardoor ook de omgeving van de pan verwarmd wordt.
Inductie staat bekend als veilig.
Je kunt je immers niet branden aan de kookplaat maar alleen nog aan de pan. De meeste inductiekookplaten detecteren of er ook daadwerkelijk een pan boven de spoel staat. Dit doen ze door te meten of er voldoende energie verloren gaat. Wanneer dit niet meer het geval is, dan wordt er niets verhit en schakelt het apparaat zichzelf uit. De meeste inductiekookplaten zijn afgedekt met een glas-keramieken plaat die hittebestendig is en waar vuil zich slecht aan hecht.